Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir?

Bulut Sunucu (Cloud Server), birden çok fiziksel sunucunun, ağ yolu ile birbirlerine bağlanarak oluşturulan bir bulut sunucu havuzudur. Sanallaştırma yazılımları ile bir çok bilgisayarın (server) birbirlerine bağlı ve tek bir vücut halinde çalışması sağlanır. Tüm donanım kaynakları ortak havuzda toplanır ve paylaştırılır. Bulut sunucuya bağlı bilgisayarlar farklı coğrafi konumda olabilirler.

Web siteleri için bulut sunucu; kaynaklarını sanal ortak bir havuzdan sağlayan ve anlık olarak kullanıcı tarafından yapılandırılabilecek yapıya sahip, çok yüksek ağ erişimine sahip, minimum çiftli dosya sistemine sahip fiziki sunucular yada donanımlar üzerine kurulu bir sanal sunucu türüdür. Bu hizmet türü "Kullandığın kadar öde." şeklinde çalışan bir hizmettir.


Bulut Sunucular nasıl bir sistemdir, ne şekilde çalışır, yapıları nasıldır.


Sanal bulut sunucu havuzu nedir?

Sanal bulut sunucu havuzu, çok sayıda fiziki sunucu yada donanımın bulut sanallaştırma teknolojisi ile ortak bir havuzda toplanarak, kolay yönetilebilir bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan sanal bir donanım havuzudur. Daha anlaşılır bir örnekle açıklayacak olursak;

4 çekirdek işlemciye sahip bir sunucu kullanıyorsunuz, kaynak ihtiyacınız oldu ve Bulut Sunucu kontrol paneliniz üzerinden saniyeler içerisinde sanal havuzda bulunan yüzlerce sanal işlemciden kendi sunucunuza çekirdek ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde sunucunuzun bellek miktarını istediğiniz anda sanal havuzdan ekleme yaparak kat kat artırabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemleri hiç bir firma yetkilisi ile görüşmeden çok kısa süreler içerisinde kontrol panelinizden bir kaç butona basarak halledebilirsiniz.

Bulut sunucular birer fiziki yada sanal sunucu gibi bağımsız bir şekilde çalışabilir, anında kaynakları yükseltilip düşürülebilir ve kaynaklarını 100% bir şekilde kullanabilir. Veriler minimum çiftli sistemde korunduğu için veri kaybı ihtimaliniz 1% den daha azdır. Bunun yanı sıra Bulut Sunucu hizmetinde arıza yada kesinti olması söz konusu değildir. Havuz içerisinde herhangi bir donanımda arıza yada sorun meydana geldiğinde havuzdaki diğer donanımlar arızalı donanımın yerini alarak sıfır kesinti ile çalışmaya devam ederler. Aynı şekilde ağ alt yapısı olarak da hem yedekli olması hemde bulut havuzundaki tüm fiziki sunucular ile temas halinde olması sebebi ile ağ hatlarından biri kesintiye uğrasa bile hizmetiniz diğer hatlar üzerinden kesintisiz olarak devam edebilir.

Bulut sunucu da arıza yok, kayıp yok.

Yukarıda kısaca bahsetmiştik Bulut Sunucular ortak bir donanım havuzu kullanırlar dolayısı ile veriler sanal ortamda bir çok yerde yedekli olarak bulunduğundan havuzdaki fiziki disklerden biri arızalansa dahi sizin verileriniz kaybolmaz ve üstelik hizmetinizde kesintiye uğramaz, bunun nedeni işlemci örneğinde de açıklandığı gibi havuzdaki diğer donanımlar, arızalı donanımların yerini kesintisiz bir şekilde doldurmaktadır.

İpler sizin elinizde.

Bir bulut sunucu hizmeti aldığınızda tüm ipler sizin ediliniz de olacaktır. İstediğiniz anda işletim sistemi değiştirebilir, istediğiniz anda hizmeti durdurabilir, istediğiniz anda tekrar kaldığınız yerden devam ettirebilirsiniz.

Günümüzde bulut sunucular

Bulut sunucu hizmetleri ülkemizde kamu alanında oldukça gelişmiş olsa da özel sektörde henüz yeteri kadar gelişmiş ve yaygınlaşmış değil. Nitekim günümüzde barındırma hizmeti veren firmaların bir çoğu henüz Bulut Sunucu hizmeti vermemekte yada verememektedir.


Bilinen bulut sunucu sağlayıcıları

Google Cloud, günümüzde geliştiriciler tarafından en çok tercih edilen bulut sunucu hizmetlerinden biridir. Google güvencesiyle sunulan hizmetler son derece kaliteli, güvenli ve geniş kullanım alanlarına sahip. https://cloud.google.com/?hl=tr

AWS Cloud, hizmeti Amazon tarafından sağlanan çok geniş çaplı bir bulut sunucu hizmetidir. Büyük çaplı firmalar tarafından en çok tercih edilen hizmetlerden birisidir. https://aws.amazon.com/tr/

Yorumlar